De noodstroom optie kwam in mijn blikveld toen ik aan Chatbot vroeg, als testje, wat een thuis batterij is. Ik geef het complete antwoord:
Een thuisbatterij, ook wel bekend als een residentieel energies opslagsysteem, is een apparaat dat elektriciteit opslaat die wordt geproduceerd door bronnen zoals zonnepanelen, windturbines of het elektriciteitsnet. Deze batterijen worden meestal geïnstalleerd in huizen om overtollige energie op te slaan wanneer de productie de vraag overschrijdt, waardoor huiseigenaren de opgeslagen energie later kunnen gebruiken wanneer dat nodig is.
Hier is een beknopte uitleg van het gebruik van een thuisbatterij:
1. **Energieopslag**: Thuisbatterijen slaan overtollige elektriciteit op die wordt geproduceerd door hernieuwbare bronnen of tijdens daluren wanneer elektriciteitskosten lager zijn.
2. **Noodstroom**: In geval van een stroomstoring kan een thuisbatterij noodstroom leveren aan essentiële apparaten en de verlichting laten branden.
3. **Energiemanagement**: Thuisbatterijen helpen bij het optimaliseren van het energieverbruik door energie op te slaan wanneer elektriciteit goedkoop is en deze te gebruiken tijdens piekuren wanneer elektriciteitsprijzen hoger zijn.
4. **Ondersteuning van het netwerk**: Thuisbatterijen kunnen helpen het netwerk te stabiliseren door opgeslagen energie te leveren tijdens piekmomenten, waardoor de belasting op het netwerk wordt verminderd.
5. **Milieubaten**: Door schone energie van hernieuwbare bronnen op te slaan en te gebruiken, helpen thuisbatterijen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de uitstoot van koolstof te verlagen.
Over het algemeen biedt het gebruik van een thuisbatterij huiseigenaren meer energieonafhankelijkheid, kostenbesparingen en draagt het bij aan een duurzamer energiesysteem.
Die Chatbot geeft efficiënt weer het nut van thuis batterij. Bij punt 2 de functie Noodstroom leveren.
De Sessy geeft nu alleen stroom af als o.a. de netspanning aanwezig is. Door de eiland werking. Beveiliging.
Ergo geen noodstroom functie.
Daar sommige netbetbeheerders al suggeren dat de netspanning soms wel eens helemaal weg zou kunnen vallen, is een noodstroom optie geen sinecure (idd voor verlichting en koel/vries kast).
Wat zijn de gedachten hier over?
Om te beginnen zal in de groepen kast de groepen moeten worden uitgezocht, die deze noodstroom moeten krijgen.
De Sessy zit op de aparte zonnepanelen groep aangesloten en deze groep is op een van de 3 fasen van de huis aansluiting aangesloten. Alle apparaten die op deze fase zitten, kunnen dan noodstroom uit de Sessy krijgen.
De vraag is ook wat er gebeurd als de netstroom een keer uitvalt en de Sessy gaat noodstroom leveren op die ene fase. Die fase zit wel verbonden met het op dat moment stroomloze stroomnet. Voor je het weet lever je noodstroom aan de hele wijk.
Wel solidair en sociaal 😀
Er moet dan nog wel iets meer gebeuren in de huisinstallatie. Noodstroom voorzieningen bestaan natuurlijk al langer; ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen, datacenters. Etc.
Even tot hier.
Het is noodzakelijk dat bij uitval van het openbare stroomnet, voordat de noodstroom voorziening inkomt, de huis installatie van het openbare stroomnet is afgeschakeld.
Dit is nodig om ongelukken te voorkomen.
Verder zal de installatie, die meet dat het openbare net is uitgevallen, ook moeten meten of het openbare net weer beschikbaar is, de noodstroom voorziening uitschakelt en de huis installatie weer met het openbare stroomnet verbindt.
Maw er is regie nodig in de meterkast om de noodstroom installatie goed en veilig voor iedereen te laten werken.