Skip to main content
Hybride modus HM
 
Meldingen
Alles wissen

Hybride modus HM

14 Berichten
9 Gebruikers
3 Reactions
525 Bekeken
SafeMan
(@safeman)
Berichten: 36
Trusted Member
Topic starter
 

Ik heb zonnepanelen, twee Sessy's en een Dynamisch energiecontract bij ANWB en heb de Dynamische modus DM voor enkele maanden gebruikt. Bij periodes zonder veel wind en zon is het verschil tussen inkoop en verkoop maar net groter dan de belasting en fee van de leverancier. En dat terwijl de af en toe aanwezige zonne-energie naar het net getransporteerd wordt tegen een lage prijs.

Handmatig stel ik dan NOM in om de eigen zonne-energie op te slaan en dan zelf te gebruiken. Ik kan dan wederom de Sessy's instellen op DM maar dat is omslachtig en ik heb niet altijd zin of tijd om het van uur tot uur in de gaten te houden.

Hopelijk biedt de Hybride modus een oplossing. In april 2024 wordt HM wellicht actief. Ik ben benieuwd.

 
Geplaatst : 27/03/2024 4:53 pm
Martijn
(@martijncharged)
Berichten: 16
Sessy ontwikkelaar Admin
 

Hoi SafeMan,

 

De Hybride modus was slechts een werknaam, de strategie gaat eco modus heten.

Deze strategie zal bij de laagste prijzen gaan laden (op basis van kale apex prijzen).

Met de volgende instellingen:

- Het aantal uren om te gaan laden

- Het vermogen waarmee geladen wordt op de goedkoopste uren

- Mag Sessy bijgeladen worden met NOM (als je huis terug levert maar de prijs is niet laag genoeg, mag Sessy dan laden?)

 

Martijn

 
Geplaatst : 27/03/2024 9:57 pm
Peter reageerde
SafeMan
(@safeman)
Berichten: 36
Trusted Member
Topic starter
 

OK, bedankt. Laden met zonne-energie is ca. 15 eurocent goedkoper per kWh dan laden uit het net. Ik hoop dat dat centraal staat in de Eco modus.

Dit bericht is gewijzigd 4 maanden geleden door SafeMan
 
Geplaatst : 27/03/2024 10:17 pm
(@twanvooijs)
Berichten: 22
Lid Admin
 

Geplaatst door: @safeman

OK, bedankt. Laden met zonne-energie is ca. 15 eurocent goedkoper per kWh dan laden uit het net. Ik hoop dat dat centraal staat in de Eco modus.


De prijzen staan centraal in eco modus, als je wilt laden op basis van zonne-energie is nul op de meter de regeling die je wilt hebben. Meer details komen over een paar weken op de website te staan 🙂

 

 
Geplaatst : 27/03/2024 10:29 pm
SafeMan
(@safeman)
Berichten: 36
Trusted Member
Topic starter
 

Juist als prijzen centraal staan is de prioriteit voor zonne-energie, mits zonnepanelen aanwezig zijn, nogal logisch. Het scheelt ca 15 eurocent per kWh t.o.v. laden vanuit het net. Kwestie van rekenen.

 
Geplaatst : 28/03/2024 1:15 pm
(@jeroen)
Berichten: 1
New Member
 

Ah... Hybride is dus Eco. 

Ik heb mijn eigen "eco" modus vandaag maar even op afstand geactiveerd, we zijn een weekje weg en de batterijen zitten vol met opgewekte stroom. Die mocht vandaag tussen 19:00-21:00 terug naar het net met mooie verkoop prijzen. 

 

Dit bericht is gewijzigd 3 maanden geleden door faceless
 
Geplaatst : 29/04/2024 9:48 pm
pibri
(@pibri)
Berichten: 4
New Member
 

Geplaatst door: @jeroen

Ah... Hybride is dus Eco. 

Ik heb mijn eigen "eco" modus vandaag maar even op afstand geactiveerd, we zijn een weekje weg en de batterijen zitten vol met opgewekte stroom. Die mocht vandaag tussen 19:00-21:00 terug naar het net met mooie verkoop prijzen. 

 

Ik maak ook mijn eigen ECO modus. Probeer zoveel mogelijk zelf zonne energie te gebruiken en op de NOM te draaien. Daarnaast terug leveren vanuit de Sessy's in de ochtend en avondspits indien prijs aantrekkelijk is en bij weinig zon onder de middag laden bij lage prijs, dynamisch dus maar dan handmatig gestuurd. Ik heb een dynamisch contract. Ik verander per dag tijdstippen en type modus in een Crontab file, minuutje werk. In de Crontab file staan de scripts om de Sessy's aan te sturen. 

Ik ben benieuwd hoe de ECO modus van Sessy er uit gaat zien.  

 

 
Geplaatst : 02/05/2024 8:49 pm
(@faceless)
Berichten: 28
Lid Moderator
 

@pibri Lijkt er op alsof de eco-modus heel dicht bij jouw scenario komt: https://www.sessy.nl/hoe-werkt-de-eco-modus/

 
Geplaatst : 04/05/2024 8:30 pm
pibri reageerde
(@gijsvroom)
Berichten: 29
Eminent Member
 

@Faceless

Ik ben nog een het dubben over de eco-modus.

Wat ik zoek is:

- Sessy zo veel als mogelijk volgeladen wordt met opgewekte stroom middels de zon

- Als dat op de dag niet lukt, hij zich vollaad met de goedkoopste stroom

- En deze 's avonds bij de duurdere uren teruggeeft aan het huishouden

- Maar niet per se terugverkoopt aan het net

 

Dit lijkt de eco-modus. Maar ik ervaar dat Sessy bij eco-modus begint te laden al vroeger op de dag, maar bij de negatieve tarief teruglevering in de middag dan al vol zit. Misschien schat Sessy de prijzen van de dag niet goed in?

Hoe zie jij dit?

Welke instellingen heb jij voor de eco-modus?

 

 
Geplaatst : 20/05/2024 2:34 pm
 DJP
(@djp)
Berichten: 36
Eminent Member
 

@gijsvroom in de ECO mode van firmware versie 1.6.8 zat een bugje waardoor deze te vroeg ging laden als de prijzen negatief zijn. Dat is in versie 1.6.9 opgelost. En zo te lezen is de ECO modus precies wat je wil. De Sessy laad op de X goedkoopste uren van de dag, of als het vinkje "laden buiten de goedkoopste uren" aanzet altijd als er zonnestroom over is. De Sessy zal het stroom verbruik van je huishouden compenseren waardoor je 0 op de meter houdt. De Sessy zal niet extra aan het net terugleveren. 

 
Geplaatst : 20/05/2024 8:21 pm
SafeMan
(@safeman)
Berichten: 36
Trusted Member
Topic starter
 

De verwachting van de HM was dat de periodes dat DM niets deed voor weken lang in de winter omdat het prijsverschil te laag was, er wel energie van de zonnepanelen naar het net gestuurd werd. Dat is jammer want de Sessy's zijn op dat moment werkeloos.

De kort door de bocht definitie is wat mij betreft voor installaties met zonnepanelen en een Dynamisch energiecontract:

-DM als het verschil tussen in- en verkoop groot genoeg is.

-NOM als DM niet werkt op een dag.

 
Geplaatst : 21/05/2024 8:37 am
GijsVroom reageerde
(@johan_w)
Berichten: 9
Active Member
 

@djp , @gijsvroom, @SafeMan

Eigenlijk lees ik uit je verhaal dat je in de ochtned uren al zoveel PV stroom dat je Sessy al vol zit dat hij niet meer laad tussen de middag of later.

Heb je later op de dag/avond of tot de volgende ochtend je Sessy reeds leeg?

Wellicht eens uit rekenen hoeveel je aan vermogen nog kunt gebruiken. Check vanaf moment dat je Sessy leeg is tot de volgende ochtend hoeveel kwh je hebt afgenomen van het net. komt dat richting de 4a 5 Kwh dan zou je nog heel goed een extra Sessy er bij kunnen hangen.

Als je ook nog kijk wat je gemiddelde terug levering is op een dag (als dat ook meer als die 5 a 8 Kwh) dan kun je deze tweede sessy ook nog vullen met PV (gratis) energie.

Zijn gewoon wat gedachtes waar ik al tijden mee speel en nu rekenen met een wellicht nog een derde, daar ik smorgens rond 2 uur leeg ben. en nog 2,5 a 3,5 Kwh nodig heb. Het laden heb ik nog over van zeker 7a 8 Kwh per dag wat ik ondanks alles nog terug lever.

Dit bericht is gewijzigd 2 maanden geleden door Johan_w
 
Geplaatst : 25/05/2024 3:20 pm
SafeMan
(@safeman)
Berichten: 36
Trusted Member
Topic starter
 

Ik heb twee Sessy's en een gemiddeld dagverbruik van 12 kWh (over het hele jaar). In de zomer leveren mijn zonnepanelen 24 kWh op een heldere dag.

Overdag kan ik dus prima mijn dagelijks verbruik van de zonnepanelen halen en mijn Sessy's vullen. De energie van mijn Sessy's kan ik dus aan het einde van de dag terugleveren naar het net.

De hybride modus die ik nodig heb is overdag een NOM en 's avonds DM ook als het prijsverschil voor DM niet genoeg is. DM laden loopt veelal gelijk met de maximum opbrengst van de zonnepanelen dus daar zit het probleem niet.

 
Geplaatst : 25/05/2024 6:50 pm
 DJP
(@djp)
Berichten: 36
Eminent Member
 

@johan_w Als we genoeg zon is dan ben ik van half maart tot en met Oktober alleen maar aan het terugleveren aan het net 🙂  Ik ben een tijdje aan het experimenteren geweest met Solcast. Dit is het voorspellen van zonneregie, het idee was om aan de hand daarvan te bepalen wanneer ik de Sessy's het goedkoopste kon laden met zonne-energie in combinatie met een dynamisch contract. Zonneenergie is immers meer waard als de prijs hoger is... Helaas waren de resulaten van Solcast niet al te best en heb ik er de laatste maanden geen tijd meer ingestoken. Daarnaast staan de Sessy's nu eigenlijk de hele tijd in SessyConnect te draaien. Voordeel is dat je wat meer geld verdient dan met puur alleen sturen op eigenverbruik of handel via de ROI strategie. Nadeel is wel dat je nu veel minder zicht hebt op het gebruik van het huishouden...

 
Geplaatst : 25/05/2024 6:59 pm
Deel: