Dit is een uitleg over hoe ik mijn warmtepomp en thuisbatterij laat samenwerken ter inspiratie.
Let vooral op wat je wilt meten. Ik heb een paar home assistant integraties genoemd die wellicht handig kunnen zijn.
Iedereen heeft zijn eigen redenen voor het aanschaffen van een Sessy. Voor mij is energie management een hobby. Mijn doel is voornamelijk economisch maar zonder winstverwachting en met oog voor milieu en besparen.
Mijn installatie:
Ik heb een brine/water warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Er is een warm water reservoir en de warmtepomp kan koelen.
Verder heb ik een Sessy, EV en zonnepanelen voor 80% van mijn jaarlijkse behoefte.
De warmtepomp en Sessy kan aangestuurd worden met Home Assistant via HACS
Energie monitoring doe ik voornamelijk met Shelly. Dit is een erg populair merk voor energie management
Warmtepomp als energie opslag
Ik beschouw de warmtepomp als een batterij. Door er energie in te stoppen kan warmte of koelte in de vloer opgeslagen worden of in het warm water reservoir.
De warmtepomp bepaalt normaal gesproken zelf wanneer het moet verwarmen of koelen zonder te kijken naar de stroomprijs en zonne energie. Door te wissel tussen eco-mode, normaal kan ik de warmtepomp stimuleren harder of zachter te werken. Door een functie van de warmtepomp te pauzeren of door de thermostaat temperature aan te passen kan ik de warmtepomp forceren harder of zachter te werken.
Normaal gesproken gebruik ik de simulerende opties van de warmtepomp om harder of zater te werken op basis van de stroomprijs.
Bij hoge pieken of negatieve stroomprijzen gebruik ik de geforceerde opties voor een korte tijd, maar dit heeft niet mijn voorkeur omdat dit mogelijk tegen het natuurlijk gedrag van de warmtepomp in gaat zoals de fabrikant dat bedoeld heeft en dit zou ten kosten van comfort en efficiëntie kunnen gaan.
Via de EnergyScore integratie kan ik zien dat dit een score van 60% - 75% (0% is al het verbruik tijdens de duurste uren, 100% is al het gebruik tijdens de goedkoopste uren).
Sessy in combinatie met warmtepomp
Meestal gebruik ik ROI modus. De ingebouwde modus werken prima samen met een warmtepomp die op basis van de zelfde principes aangestuurd wordt. De warmtepomp en Sessy zitten op verschillende fases, maar zelfs op de zelfde fase zou het geen problemen op moeten leveren als ze beide maximaal stroom trekken. Sessy zou voorrang moeten geven aan de warmtepomp.
In NOM modus kan Sessy soms stroom leveren aan de warmtepomp terwijl de zon schijnt. Dit is niet optimaal, dus ik zou Sessy even kunnen pauzeren, maar in de praktijk die ik dit niet en gebruik is NOM als echte NOM.
Monitoring
Dit is waarschijnlijk het belangrijkst. De history van home assistant stelt je in staat om het gedrag van de warmtepomp en Sessy in combinatie met de stroomprijs te bekijken. Op basis van deze data kan je het tweaken zoals je wilt.
Een dashboard met de history graph card kan handig zijn om snel even de laatste 48 uur te bekijken.
De stroomprijs voor de komende uren is toe te voegen via de nordpool integratie.
Conclusie
Een warmtepomp is de meest ideale thuisbatterij die je kan hebben. Met slimme aansturing kan je een redelijk deel van je stroomverbruik naar de goedkope uren verschuiven. Een thuisbatterij blijft een nuttige toevoeging voor het opvangen van de dure avond piek.
Ook zonder integratie met home assistant werkt Sessy prima samen met een warmtepomp.