Vergeet island modus. Gaat niet lukken. Daar moet je iets anders voor kopen...
Ik heb nu ook noodstroom geregeld, Twan en DJP: bedankt voor het boodschappenlijstje, fotos en schema. Ik heb twee Sessy's en dus maar 1 diode. Die diode is wel behoorlijk diep trouwens
@djp met dank voor je zorg…
Ik deel wat ik denk, schroom niet me te verbeteren!
Met de levering vanuit de inverter blijf ik binnen de fases, mijn pv inverters (zonnepanelen) zitten ook per fase, m.a.w., binnen de fase kan het lijkt me.
Op elke fase doe ik hetzelfde, gescheiden want alles draait op nul plus fase (230v), de Sessy’s zijn per twee aangesloten in de meterkast op ieder een groep.
Wat is er anders als mijn 6 Sessy’s nu uitladen aan 1750w (3500w in totaal per fase).
Omgekeerd laden aan 2x2200 w, de nul zit centraal op de nul bar van de groepenkast die veel aan kan, dus ik denk dat je er van uit gaat dat ik ergens met drie fases inverters werk.
Maar misschien mis ik iets?
groet!
@hvt1958 Volgens kunnen er meerdere dingen fout gaan. Met de Phoenix omvormers creëer je een 230Vac net. Dit is inderdaad Nul en Fase. Dit net mag niet gekoppeld zijn met het grid van de netbeheerder. je zult dus bij stroomuitval de hoofdschakelaar uit moeten zetten. (dit kan ook automatisch met een ATS) Daarna kun je pas de Phoenix omvormers online brengen.
- Als je terug voedt naar je meterkast ga ik er vanuit dat je het via aardlekschakelaars loopt. Om deze te laten werken moet je in de Phnoenix omvormer de nul aan aarde hangen. Dit is een jumper kabeltje in de Phoenix omvormer en staat ook in de handleiding van die omvormer. Uitdaging hier is dat je in je meterkast 1 nul hebt maar wel 3 Phnoeix omvormers. Dit gaat dus al botsen met elkaar waardoor de kans is dat de aardlekschakelaar trippen of helemaal niet meer werken.
- Een 3 fase net bestaat uit 3 fases die 120 graden van elkaar gedraaid zijn. Door deze draaiing is de stroom door de nul (bij gelijke belasting) ook nul. Doordat je de draaiing niet hebt bij drie Phnoeix omvormers is de nul geen nul maar wordt het onvoorspelbaar. In het slechtste geval kun je de stromen van de drie fases bij elkaar optellen...
- PV inverters in eiland bedrijf gaat (via AC) een lastig verhaal worden. Zeker bij wat grotere PV omvormers (meer dan het vermogen van de Phoenix) gaat het aansturen van de Sessy niet snel genoeg. Deze aansturing zal namelijk via de API modus moeten gaan omdat je P1 meter niet meer werkt ivm wegvallen van het net. Bij echte eiland systemen met PV inverteren wordt er geregeld op 10 of 100 milliseconde. De Sessy regelt op max 1 Seconde... Als het gaat werken dan gaat het vrij instabiel worden, zeker de spanning zal alle kanten opgaan.
Sessy met een 48VDC poort is erg leuk om een klein backup netje te maken, je kunt zelfs een kleine 48VDC MPPT toevoegen om wat PV paneeltjes de Sessy te laten voeden 😀
Ik denk dat een volwaardige eiland modus oplossing erg lastig gaat worden met de huidige systemen..
@djp ik begrijp het.
Dank je wel voor het antwoord.
Toch even de situatie omschrijven zoals ik deze zou willen hebben;
Mocht ik een klein 240v netwerkje krijgen kan ik daarmee mijn router aan de gang krijgen en zijn mijn Sessy’s bereikbaar via de MyHomeBattery app, die werkt dan lokaal en kan ik de juiste modus instellen.
Als de nood aan de man is wil ik proberen mijn PV inverters te laten voeden naar de Sessy’s, natuurlijk los van het net.
Nu voeden de PV inverters de Sessy’s ook.
Daarvoor zal ik de aarde voor de aardlek in de meterkast (aardlek) aansluiten en een aparte aardlek bij de Phoenix zetten.
De nul blijft dan de Nul, alleen die zal dan wel ingeschakeld moeten blijven terwijl de fases afgeschakeld zullen zijn.
De verbinding dan op de juiste fase monteren, de Phoenix kan maar 800w aan dus ik kan er niet veel meer op zetten tenzij er een cyclus tussen de PV inverters en Sessy kan lopen, ik heb immers 230v 1 fase.
je schrijft dat dat instabiel kan zijn….
In dat geval blijft het bij 800w max…tot de Sessy’s zijn uitgeput.
Ik heb dat blijkbaar onderschat, m’n huis laten draaien als er een echt lange black-out is dan een utopie….
ik heb dan nog één vraag;
Stel dat ik per fase hetzelfde doe qua bekabeling naar de meterkast, drie Victron DC AC inverters, diodes aardlek en schakelaars, kan dat werken zolang ik onder de 800 watt blijf per fase…
Dat zou me in staat stellen hier en daar iets werkend te houden… m’n warmtepomp boiler want die trekt 400wh… en daarmee wat warm water, nog iets aan comfort..
Ik weet niet of deze Victrons fase 1,2 of 3 zijn te schakelen…
Als je terug voedt naar je meterkast ga ik er vanuit dat je het via aardlekschakelaars loopt. Om deze te laten werken moet je in de Phnoenix omvormer de nul aan aarde hangen. Dit is een jumper kabeltje in de Phoenix omvormer en staat ook in de handleiding van die omvormer. Uitdaging hier is dat je in je meterkast 1 nul hebt maar wel 3 Phnoeix omvormers. Dit gaat dus al botsen met elkaar waardoor de kans is dat de aardlekschakelaar trippen of helemaal niet meer werken.
Eh? Ik zou die handleiding erbij moeten pakken, maar een aardlekschakelaar meet puur en alleen de verschilstroom, dus ik zie niet 1-2-3 in waarom er een koppeling tussen nul en aarde zou moeten zijn? Als de boel compleet zwevend is (zoals bijv. ook bij een scheidingstransformator het geval is) dan zal de aardlekschakelaar niet aanspreken, maar dat komt omdat bij aanraking er amper/geen stroom gaat lopen, en daarmee vervalt het gevaar, en dus de noodzaak om in te grijpen. Is dat het scenario waar je op doelt?
@HVT1958 Uit je antwoorden weet ik nog steeds niet of je het wel begrijpt. Misschien helpt een auto-analogie hier: Stel, je auto heeft geen 'normale' krukas en geen nokkenas of timing belt. Alle vier cylinders in je motor bepalen lekker zelf wanneer ze ontsteken, misschien wel random allemaal vrijwel tegelijk, en daarna zal de motor gedurende de rest van de omwenteling het maar moeten uitzoeken, tot allevier cylinders weer allemaal opnieuw tegelijk ontsteken...
Het zal duidelijk zijn dat dat geen soepel lopende motor wordt, als -ie uberhaupt al in beweging zal willen komen. En zelfs als -ie draait (en dit is waar DJP onvermoeibaar voor bijft waarschuwen), de stress op jouw 'aparte' krukas zal allicht te groot worden, want die is er niet op berekend dat alle vier cyclinders tegelijk ontsteken, dat kan zomaar fout gaan met zulke krachten die volledig uit de pas lopen.
Inderdaad, indien het maar om 800W gaat zul je geen problemen krijgen, maar het feit blijft staan: met wat pech zal de stroom door de nuldraad max 3x800=2400W kunnen zijn. Het enige wat je 'redt' is dat het maar 800 watt is, maar het is een onveilig ontwerp op papier.
@tuxxie zie https://www.victronenergy.com/media/pg/The_Wiring_Unlimited_book/nl/ground,-earth-and-electrical-safety.html#UUID-7790f868-512d-9080-00fb-c272426e66c5. De Phoenix omvormers hebben geen automatisch relais, daar is de interne jumper voor.
Het ligt er inderdaad aan wat voor apparatuur je er op aansluit. En vooral hoe je het er op aansluit… direct iets in de WCD van de Phoenix zal waarschijnlijk goed gaan omdat je een zwevend net maakt. Maar als je via de meterkast gaat werken heb je geen zwevend net en moet je de nul dus aan aarde hangen.
@DJP Oefff... Ik schrik hier wel van hoor. Het argument wat gebruikt wordt is de omgekeerde wereld. De reden dat aardlekbeveiliging niet werkt als de nul geisoleerd is van aarde, is omdat er dan geen lekstroom van betekenis gaat lopen, en dus kan die ook niet gedetecteerd worden. Ja dat klopt, maar omdat er geen lekstroom van betekenis gaat lopen is het geváár óók afwezig. Het is warempel alsof het RDW weigert om EVs toe te laten op de nederlandse wegen "omdat er geen uitlaat op zit en dus niet kan worden gemeten wat hun schadelijke uitstoot is". Het is echt de wereld op zijn kop. Er is een réden dat reparateurs van 230V electrische apparatuur vaak een scheidingstrafo gebruiken om een lokaal 'IT-Net' te creëren: voor hun eigen veiligheid. Dan kunnen ze namelijk geen gevaarlijke schok meer krijgen, want alles 'zweeft' (zolang ze niet zelf een stroomkring creeren, je wordt dan ook altijd geleerd één hand op je rug te houden).
Dat gezegd hebbend, -en ik heb nog veel meer aanmerkingen op dit Victron boek, ze spreken zichzelf de hele tijd tegen- ik zie uiteraard geen heil in een gevecht aangaan met de heren van Victron of van het norminstituut, dus hier zal ik het maar bij laten. 😀
@tuxxie Ik heb geen elektro technische achtergrond, maar ik leer graag bij! Dit is ook bijvoorbeeld de reden dat ik de handleiding van dit soort producten wel lees om te snappen wat er gebeurt. Maar als je een zwevend net creëert moet je dan "officieel" ook geen isolatie bewaker ter beveiliging installeren? Zie bijvoorbeeld: isolatiebewaker-25a-230v-combi.html
Ik denk dat als je alleen het WCD van de omvormer gebruikt om een apparaat direct te voeden het allemaal niet zo spannend is. Dan is dit kleine zwevende net nog wel te overzien. Maar hier zit bijvoorbeeld zo'n beetje het hele huis (behalve de zware gebruikers) achter de Phoenix met behulp van een omkeer schakelaar. Alle verlichting, netwerk apparatuur TV's etc kunnen dan allemaal op de noodstroom verder draaien dan vind ik het persoonlijk wel een fijn gevoel als de aardlek schakelaars wel werken 😀 De kans op fouten in dit net is ook een stuk groter is dan bij een directe aansluiting op de Phoenix.
@djp Oh, zeker! Altijd de Nen1010 norm volgen en niet een random figuur op internet, dat sowieso! 😉 Ik heb wel theoretische kennis van 'elektra' door toepassing in de electronica, maar niet specifiek van alle geldende normen in de installatietechniek, en zeker geen diplomas. 😎
Ik ken zelf geen IT-netten. Als je zelf een scheidingstrafo gebruikt om een apparaat op je werkbank van stroom te voorzien hoef je aan geen enkele norm te voldoen, dus ook zeker niet een isolatie bewaker verplichting. Alles voorbij het stopcontact is je eigen verantwoording; een schemerlamp hoeft ook niet aan de NEN1010 norm te voldoen, die gaat over de vaste huisinstallatie, niet over wat je daar inplugt.
Over zwevende spanningen: Ik voelde ooit wat tintelen toen ik de coax stekker van mijn A2000/Chello/UPC/Ziggo kabel aanraakte terwijl ik ook een geaard apparaat vasthield. Dus ik pak mijn multimeter erbij om te meten wat voor spanning dat was. Het bleek behoorlijk; zo'n 70 volt AC! Maar zodra ik het vastpakte stortte het in tot een tiental volts. En als je met de coax plug aarde aanraakte zag je zelfs kleine vonkjes. Dat gebeurt dus omdat het zwevend is. Ik kan het overigens niet reproduceren in mijn nieuwe huis, hier meet ik amper 3 V AC op de kabelaansluiting (die nergens op is aangesloten).
Het enige wat ik wil bereiken is dat als de stroomuitval langdurig is omdat de Chinezen kill switches hebben geactiveerd en het net instabiel is geworden ik dan bij mij mn SMA PV inverters kan starten dan wel werkend te houden.
Deze zetten dan de batterijen vol, en daarmee kan ik het uitzingen hoop ik.
Denk dat het veel waarde heeft de communicatie werkend te krijgen, in Spanje stonden de Russen aan land bij Barcelona volgens sommigen dus complottheorieën zijn zo geboren als mensen niets horen.
Die PV inverters gebruikt een paar watt, en als dat los bekabeld zal zijn is dat zo.
We kopen DC AC inverters, sommige sluiten op deze met gebruik van de diodes twee sessy units aan op één fase, ls de situatie ernstig, het vraagt om een oplossing, een netwerkje om het minimale aan de gang te houden (mn router, kleine tv koelkast en diepvries) die dan werkend samen onder de 800w blijven.
maar de inverter creëert een nul en één fase op 50Hz.
Mocht ik een tweede set aansluiten dan zal ook die onder deze 750/800 watt moeten blijven, blijft de aarde over.
Ik zal de handleiding van de Victron Phoenix eens goed moeten bestuderen….
@hvt1958 Ik snap heel goed wat je wilt bereiken, maar de woorden "het enige wat ik wil bereiken" zijn misplaatst, want hiermee suggereer je dat het iets simpels is wat redelijk is om te verlangen, maar in werkelijkheid is het een grote puzzel. Die volgens mij met de spullen die je hebt gekocht niet of moeilijk is te realiseren.
Een noodstroomvoorziening maken met een Victron inverter: dat kan. Met meerdere Sessy accus 1 Victron inverter voeden: dat kan. Meerdere Victron inverters tegelijk gaan gebruiken: Dat lijkt me al knap lastig worden. Door middel van de noodstroom je PV omvormers kickstarten en je Sessy's laten laden: Dat is om redenen die ik en anderen al hebben opgevoerd, waarschijnlijk simpelweg onmogelijk. En als het wel mogelijk is dan heb je er meer kennis van nodig dan nu aanwezig lijkt. Wat wel kan is een beperkt aantal panelen met een MPPT omvormer direct aansluiten op een Sessy aan de 48V DC kant. That's it.
En anders moet je gaan lezen over een off-grid installatie, en dan zul je de apparatuur die je nu hebt moeten vervangen voor andere spullen.
Succes met de plannen!
@balk7 de diodes zijn wel goedkoper te krijgen
https://www.vedotec.nl/drr-40a-redundantie-module-24-48-vdc-out-24v-40a-80002170 70 euro ex